De AEX-index in Amsterdam noteerde in de vroege handel 0,2 procent lager op 350,51 punten. De MidKap zakte 0,5 procent tot 531,00 punten. De beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs verloren tussen 0,3 en 0,5 procent.

De markt houdt zijn blik ook gericht op Dublin, waar de ministers van Financiën van de eurolanden, de zogeheten eurogroep, bijeenkomen om te praten over Cyprus. De noodlijdende eilandstaat heeft naar verwachting meer noodsteun nodig dan eerder voorzien. Ook zal de situatie in Portugal en Ierland worden besproken. Beide landen willen uitstel voor de terugbetaling van de leningen.

Philips

In de AEX stond elektronicaconcern Philips onderaan met een min van 1,7 procent. Uitgeefconcern Reed Elsevier verloor 1,1 procent na een adviesverlaging door Jefferies. Grootste stijger was staalbedrijf ArcelorMittal met een plus van 0,9 procent.

DE Master Blenders bleef onveranderd op 12,23 euro. De Duitse investeringsmaatschappij Joh. A. Benckiser (JAB) heeft een formeel bod uitgebracht op het koffie- en theebedrijf. JAB biedt 12,50 euro per aandeel DE, dat daarmee op circa 7,5 miljard euro wordt gewaardeerd. Hoewel het formele bod lager is uitgevallen dan in maart werd gecommuniceerd, vindt analist Robert Jan Vos van ABN Amro dit nog steeds een erg mooie prijs voor DE. ,,12,75 euro per aandeel was een knock-out bod. 12,50 zit daar iets onder, maar is nog steeds een waanzinnige prijs”, stelde hij.

Arcadis

In de MidKap waren vastgoedinvesteerder Nieuwe Steen en ingenieursbureau Arcadis de grootste dalers met verliezen van 1,5 procent. Biotechnologiebedrijf Pharming was de grootste stijger met een winst van meer dan 2 procent.

Bij de kleinere fondsen steeg Brill 1,3 procent. De wetenschappelijk uitgever heeft zijn omzet in het eerste kwartaal zien groeien. De opbrengsten namen zowel bij de gedrukte boeken en tijdschriften als bij de elektronische boeken en naslagwerken toe.

De euro was 1,3071 dollar waard, tegen 1,3125 dollar bij het slot van de Europese beurzen op donderdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,6 procent tot 92,97 dollar per vat. Brentolie werd 0,4 procent goedkoper op 103,86 dollar.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl